Soini, Paavi, Pietari ja Paavali vs. Maria Magdaleena ja Miina Sillanpää

”Ensi kerran puhun vapaana naisena vapaille sisarilleni” Näin totesi Lucina Hagman vuonna 1906 naisten täysien poliittisten oikeuksien toteuduttua maassamme ensimmäisenä maailmassa. Sittemmin Suomi on ylpeillyt näillä oikeuksilla ja profiloitunut maailmalla tasa-arvoon pyrkivänä maana ja kansana.

Äänestyksessä 21.9.2018 38 naiskansanedustajaa katsoi, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta, koska hän esiintyy kansainvälisissä yhteyksissä avoimesti Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisesti tukiessaan naisten oikeudet kiistävää politiikkaa. Eduskunnan naisista 32 antoi tukensa Soinin esiintymiselle, neljä ei ottanut kantaa, vaan äänesti tyhjää ja kymmenen naista ei pitänyt asiaa niin tärkeänä, että olisivat olleet läsnä äänestyksessä.

Tämän tuloksena Suomi ei voi kansainvälisellä tasolla olla enää uskottava naisten oikeuksien puolustaja. Kyseessä on Suomen asenne ja toiminta kaikkien maailman naisten eli puolen ihmiskunnan oikeuksien ja seksuaaliterveyden suhteen. Mutta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan: ”Tämä ei ole sen mittakaavan kysymys, että hallitusta haluttaisiin tähän kaataa.” (Yle)

Euroopan parlamentissa Soini äänesti johdonmukaisesti erilaisissa kysymyksissä naisten oikeuksia vastaan tai tyhjää, olipa kyseessä sitten naisten ja miesten tasa-arvo Euroopan unionissa, YK:n sukupuolten välisen tasa-arvon toiminta ohjelma, mietintö talous- ja rahoituskriisiin liittyvistä sukupuolinäkökohdista, mietintö naisten ja miesten tasa-arvon etenemissuunnitelman 2006-2010 suosituksista jatkotoimiksi, mietintö naisten asemasta ikääntyvässä yhteiskunnassa tai direktiivi raskaana olevien ja äskettäin synnyttäneiden tai imettävien työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen kannustamiseksi.

Kotimaisella tasolla monet keskustan ja kokoomuksen naiskansanedustajat ovat antaneet ymmärtää, etteivät he ole tätä mieltä, vaikka äänestävät näin. Sipilän, Orpon ja Kaikkosen puheenvuoroista voimme lukea, että naisia on tähän painostettu. Hallituksen mieskolmikon vallassa pysyminen on naisille kuitenkin mitatusti ollut suurempi arvo kuin maailman naisten oikeudet. Poissa olleet naiset ovat itse luopuneet äänioikeudestaan tässä kysymyksessä. 

Kuka uskoo, että yhden prosentin gallup-kannatuksen saanut puolue, jolla ei ole äänestäjien mandaattia yksissäkään vaaleissa, mutta viisi ministeriä, oikeasti jättäisi hallituksen?

  • Paavali: Naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia.” (! Kor. 14:34)

Gnostilaisissa teksteissä kerrotaan episodeista, jotka eivät ole päässeet Raamatun kaanoniin:

  • Pietari: ”Herrani, me emme voi kestää tätä naista, joka ottaa meiltä meidän tilaisuutemme eikä anna kenenkään meistä puhua, mutta hän itse puhuu monta kertaa.” (Pistis Sofia I:36)
  • Maria Magdaleena: ”Minä pelkään Pietaria, sillä hän uhkaa minua ja hän vihaa meidän sukupuoltamme.” (Pistis Sofia II:72)

Entä jos Raamatun kirjaimeen vetoava ministeri johdonmukaisesti jonain päivänä vaatii Paavalin mukana naisten äänioikeuden poistamista lakien tai Suomen linjan vastaisesti omantunnonkysymyksenään? Onko silloinkin hallituksen mieskolmikon yhdessä pysyminen naisille edelleen suurin arvo?

”Minä kumminkin käytän puheenvuoroa, arvoisa puhemies.” sanoi Miina Sillanpää ensimmäisillä valtiopäivillä naisten saatua äänioikeuden, kun häntä kehotettiin vaikenemaan aviottomien äitien ja lasten asemaa koskevasta lakialoitteesta.

Sitä minä edellytän, kun äänestän naista edustajakseni.

Hannele Lehto
FT, dosentti
Hämeenlinna

 

hannelelehto
Hämeenlinna

Kirjoittaja on FT, dosentti Helsingin yliopistossa, työuransa aikana hän on toiminut muun muassa Lapin läänin taidetoimikunnan sihteerinä, Vantaan kaupungin kirjastotoimenjohtajana, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taideyksikköjen johtajana ja valtioneuvoston kulttuurin tulevaisuus –selonteon pääsihteerinä. Eläkkeellä hän on toiminut muun muassa Kansallisgallerian hallituksen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu