hannelelehto

Soini, Paavi, Pietari ja Paavali vs. Maria Magdaleena ja Miina Sillanpää

”Ensi kerran puhun vapaana naisena vapaille sisarilleni” Näin totesi Lucina Hagman vuonna 1906 naisten täysien poliittisten oikeuksien toteuduttua maassamme ensimmäisenä maailmassa. Sittemmin Suomi on ylpeillyt näillä oikeuksilla ja profiloitunut maailmalla tasa-arvoon pyrkivänä maana ja kansana.

Äänestyksessä 21.9.2018 38 naiskansanedustajaa katsoi, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta, koska hän esiintyy kansainvälisissä yhteyksissä avoimesti Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisesti tukiessaan naisten oikeudet kiistävää politiikkaa. Eduskunnan naisista 32 antoi tukensa Soinin esiintymiselle, neljä ei ottanut kantaa, vaan äänesti tyhjää ja kymmenen naista ei pitänyt asiaa niin tärkeänä, että olisivat olleet läsnä äänestyksessä.

Tämän tuloksena Suomi ei voi kansainvälisellä tasolla olla enää uskottava naisten oikeuksien puolustaja. Kyseessä on Suomen asenne ja toiminta kaikkien maailman naisten eli puolen ihmiskunnan oikeuksien ja seksuaaliterveyden suhteen. Mutta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen mukaan: ”Tämä ei ole sen mittakaavan kysymys, että hallitusta haluttaisiin tähän kaataa.” (Yle)

Euroopan parlamentissa Soini äänesti johdonmukaisesti erilaisissa kysymyksissä naisten oikeuksia vastaan tai tyhjää, olipa kyseessä sitten naisten ja miesten tasa-arvo Euroopan unionissa, YK:n sukupuolten välisen tasa-arvon toiminta ohjelma, mietintö talous- ja rahoituskriisiin liittyvistä sukupuolinäkökohdista, mietintö naisten ja miesten tasa-arvon etenemissuunnitelman 2006-2010 suosituksista jatkotoimiksi, mietintö naisten asemasta ikääntyvässä yhteiskunnassa tai direktiivi raskaana olevien ja äskettäin synnyttäneiden tai imettävien työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen kannustamiseksi.

Kotimaisella tasolla monet keskustan ja kokoomuksen naiskansanedustajat ovat antaneet ymmärtää, etteivät he ole tätä mieltä, vaikka äänestävät näin. Sipilän, Orpon ja Kaikkosen puheenvuoroista voimme lukea, että naisia on tähän painostettu. Hallituksen mieskolmikon vallassa pysyminen on naisille kuitenkin mitatusti ollut suurempi arvo kuin maailman naisten oikeudet. Poissa olleet naiset ovat itse luopuneet äänioikeudestaan tässä kysymyksessä. 

Kuka uskoo, että yhden prosentin gallup-kannatuksen saanut puolue, jolla ei ole äänestäjien mandaattia yksissäkään vaaleissa, mutta viisi ministeriä, oikeasti jättäisi hallituksen?

  • Paavali: Naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia.” (! Kor. 14:34)

Gnostilaisissa teksteissä kerrotaan episodeista, jotka eivät ole päässeet Raamatun kaanoniin:

  • Pietari: ”Herrani, me emme voi kestää tätä naista, joka ottaa meiltä meidän tilaisuutemme eikä anna kenenkään meistä puhua, mutta hän itse puhuu monta kertaa.” (Pistis Sofia I:36)
  • Maria Magdaleena: ”Minä pelkään Pietaria, sillä hän uhkaa minua ja hän vihaa meidän sukupuoltamme.” (Pistis Sofia II:72)

Entä jos Raamatun kirjaimeen vetoava ministeri johdonmukaisesti jonain päivänä vaatii Paavalin mukana naisten äänioikeuden poistamista lakien tai Suomen linjan vastaisesti omantunnonkysymyksenään? Onko silloinkin hallituksen mieskolmikon yhdessä pysyminen naisille edelleen suurin arvo?

”Minä kumminkin käytän puheenvuoroa, arvoisa puhemies.” sanoi Miina Sillanpää ensimmäisillä valtiopäivillä naisten saatua äänioikeuden, kun häntä kehotettiin vaikenemaan aviottomien äitien ja lasten asemaa koskevasta lakialoitteesta.

Sitä minä edellytän, kun äänestän naista edustajakseni.

Hannele Lehto
FT, dosentti
Hämeenlinna

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

”Entä jos Raamatun kirjaimeen vetoava ministeri johdonmukaisesti jonain päivänä vaatii Paavalin mukana naisten äänioikeuden poistamista lakien tai Suomen linjan vastaisesti omantunnonkysymyksenään?”

Näin hulvaton asioiden sekoittaminen panee kysymään, oliko Paavali sittenkin oikeassa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

# 1. Sakari, Uuden testamentin tekstien pohjalta, ei ole loogista odottaa, että Paavali olisi naisten äänioikeutta vastaan, jos sellainen hänen elinaikanaan olisi ollut tavoiteltavissa, ei mitenkään.

Plin lausumia on syynätty tarkasti suhteessa toisiin Paavalin lausumiin asiasta toisissa Uuden Testamentin kohdissa, historiallinen tilanne, aikansa naiskäsitys/ ja seurakuntien tavat huomioon ottaen.

. esim alamaisuutta Pli ei ollenkaan käytä sillä epätasa-arvon kaavalla, jota tekstejä huonosti tunteva oikopäätä olettaa hänen tarkoittavan, vaan hän edellyttää alamaisuutta myös mieheltä suhteessa naiseen, sekä seurakunnalta suhteessa Kristukseen.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#10 Ne, jotka haluavat perustaa moraalinsa kirjaimellisesti Raamatulle joko eivät ole sitä lukeneet tai eivät ole sitä ymmärtäneet, kuten piispa John Shelby totesi oikein teoksessaan Pyhän kirjan synnit.
Uudessa testamentissa ei ole kohtaa, jossa Jeesus vastustaa orjuutta. Pyhä Paavali jopa kehottaa orjia palvelemaan isäntiään hyvin ja erityisen hyvin kristittyjä isäntiään. Koska Paavalilla oli tällainen käsitys ihmisarvosta – vaikka se siirrettäisiinkin historialliseen kontekstiin – voidaan olettaa, ettei hänellä ollut juurikaan positiivinen käsitys naisista. Ei Jeesus tarkoittanut oppejaan universaalisiksi, ne olivat tarkoitettu ainoastaan juutalaisille, samoin kuin raamatun kymmenen käskyä. Ei ”Älä tapa” ole universaali käsky eikä moraalinen perusta, vaan sen tarkoitti, ettei saa tappaa juutalaista. Tähän loogiseen johtopäätökseen tulee, jos tutkii raamattua ilman uskonnollisia totuuksia hakevana pyhänä kirjana.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta, koska hän esiintyy kansainvälisissä yhteyksissä avoimesti Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisesti tukiessaan naisten oikeudet kiistävää politiikkaa."
Kerrothan samalla missä yhteydessä Soini on kansainvälisissä yhteyksissä esittänyt Suomen virallisen linjan vastaisia lausuntoja.
Täytyyhän sinulla olla osoittaa joku tapaus jossa näin olisi käynyt?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

" koska hän esiintyy kansainvälisissä yhteyksissä avoimesti Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisesti tukiessaan naisten oikeudet kiistävää politiikkaa."

Laita luettelo niistä ilmeisesti useistakin lausunnoista joita Soini on kansainvälisissä yhteyksissä antanut Suomen virallisen linjan vastaisesti.

Kun noin vahvasti kirjoitat niin ei liene vaikeaa kirjata tapauksia ylös.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Soinilta voisi henkilökohtaisesti kysyä, mitä hän tarkoitti.

10% kaikista aborteista tehdään, jos Naisen henki- ja terveys on vaarassa, Raiskaus tapaus, muu lääketieteellinen syy. Kuka näitä kieltäisi Naisilta? Soiniko?

Vai ottiko Soini vain kantaa siihen että kaikista aborteista 90% tehdään niistä syistä jossa Naisen terveys ei ole uhattuna, vai onko kenties kyse siitä että naisten oikeuksiin kuuluu käyttää ehkäisykeinona aborttia. Kun ei pillerit nappaa ja kortsut. Tosin nuo pilleritkin on terveysuhka.

Ennen kuin Tuomitsette arvon ladyt, vasemmisto, spd, kokoomus jne.

1. Älä tapa
2. Älä anna lähimmäisestäsi väärää todistusta

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Abortti-asia ei ole yksinkertainen vaikka monet tahot niin antavat ymmärtää. Sikiö ei ole osa naista vaan erillinen yksilö, joten perusteluna aborttiin ei voi käyttää että nainen saa päättää omasta ruumiistaan. Kyse on siitä, onko sikiöllä oikeus elämään vai ei? Aborttioikeutta käytetään nykyisin lähinnä ehkäisykeinona - Hyvin harva abortti tehdään sairauden tai raiskauksen johdosta.

Naisten oikeuksia pitää edistää varsinkin maissa, joissa oikeuksia räikeästi poljetaan esim. Afrikassa ja Lähi-idässä. Myös musliminaisten oikeuksia Euroopassa tulee edistää, tällä hetkellä ne eivät ole yhtä hyvät kuin syntyperäisillä eurooppalaisilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Kuka uskoo, että yhden prosentin gallup-kannatuksen saanut puolue, jolla ei ole äänestäjien mandaattia yksissäkään vaaleissa, mutta viisi ministeriä, oikeasti jättäisi hallituksen?

Joku voi uskoa, mutta itse en moiseen koskaan ole uskonut, itse asiassa Sampo Terhoon en uskoisi missään asiassa, en siis ostaisi häneltä edes kuivamustekynää.

Bluffi joka meni kevyesti läpi on vääryys demokratiaa kohtaan. Siinä syyllistyivät kaikki Soinin puolta pitäneet. Mutta tämä oli niin ennalta arvattavaa, että syyllistän sen vuoksi myös epäluottamuslausetta esittäneet, koska tämä oli jo etukäteen nähtävissä se ei palvellut ketään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On käsittämätöntä, että lähes olemattoman kannatuksen varassa toimiva Siniset on jo toista vuotta saanut istua tässä Sipilän hallituksessa viiden ministerin voimalla.

On vielä käsittämättömämpää, että Siniset ovat pystyneet painostamalla estämään Keskustaa ja Kokoomusta heittämästä ulos hallituksesta ulkoministerin, joka on sopimaton tehtäväänsä.

Miten näin sekopäinen hallitus voi yleensä istua paikallaan? Ilmeisesti siksi, että presidentiltä on poistettu oikeus hallituskriisien ratkaisemiseen ja uusien vaalien järjestämiseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Jussi Halla-ahon mielipiteet ja kannanotot ovat olleet toinen toistaan vastenmielisempiä - sotilasdiktatuurin suosittamisesta Kreikan talousongelmien ratkaisuksi aina sen ihmettelyyn, miksei puistohomoja saa hakata. Mutta perussuomalaisten komediassa kesällä 2017 Ohukainen edusti edes jonkinlaisia periaatteita, vaikka kuinka huonoja, kun Paksukainen osoittautui silkaksi kiipijäksi, jolle viran ja lompakon vaarannuttua ei oma puolue merkinnyt yhtään mitään." Jaakko Anhavan katsauksesta "Kapteenin jättämä laiva" (Kanava nro 6 / 2018)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

On huomautettava että osa poissa olleista Naisista olivat matkoilla, eivät pystyneet osallistumaan äänestykseen. Tarkka aikataulu vahvistui vasta alkuviikosta. Hieman ihmettelin miksei eduskunnan nasiverkostosta tullut mitään selvää julkilausumaa

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onhan se vähän hämmentävää, että vielä vuonna 2018 lausuntoja asiasta ensisijaisesti antaa hallituspuolueiden puheenjohtajien ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien all male panel.

Itse hallituksesta lausuntoja antavat puolueiden nokkamiehet Sipilä, Orpo ja Terho. Kun sitten mukaan tarvitaan eduskuntaryhmien johtajat tulevat kuvaan mukaan Kalle Jokinen, Antti Kaikkonen ja Simon Elo. Mikäs siinä, strategiat voidaan hioa saunassa vanhaan tapaan.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Huomiota herättää myös se, että pääministeriltä on mennyt silminnähden kuppi nurin kahdesti hänen toimikaudellaan.

Ensi kerran näin tapahtui pari vuotta sitten Ylen naistoimittajan kirjoitettua pääministerin mielestä väärin Talvivaaran tapahtumista. Nyt raja ylittyi joidenkin hallitusrintamaan kuuluvien naiskansanedustajien kieltäydyttyä äänestämästä virkamatkoillaan naisten oikeuksien rajoittamisen propagoivan ministerin luottamuksen puolesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ymmärrän kyllä, että persujen sinisiipi on Soinin panttivankina, koska heitä ei olisi ilman Soinia. Kuten ei muitakaan persuja. Ilman isoa puoluetta Halla-ahokin on pelkkä ilmassa istuva nolla, tyhjää äänestävän puolueen tyhjää jauhava tyhjäpää. Mutta se on kyllä jo outoa että koko hallitus on Soinin panttivankina.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Mutta mistä ihmisen - miehen tai naisen - elämä alkaa?

Kenen elämällä on arvoa?

- Kun maahamme ajettiin sallivaa aborttilakia, sikiön väitettiin olevan vain umpilisäkkeeseen verrattava kudoskappale naisen ruumiissa.

Käyttäjän JohanHolmberg kuva
Johan Holmberg

Perjantaina 21.9. eduskunnassa nähty näytelmä epäluottamuslauseesta ulkoministeri Timo Soinille oli poliittista sirkusta surkeimmillaan. Oleellista ei ole onko Soini osallistunut abortinvastaiseen tapahtumaan vaan missä ominaisuudessa hän on niin tehnyt. Onko Timo osallistunut tapahtumaan Suomen ulkoministerinä ja juhlapuheen pitäjänä taiko korkealla profiililla Suomen lippua heiluttaen ja kaikkien suomalaisten edustajana ja vaiko onko hän vain tullut tapahtumaan Timo Soini nimisenä yksityishenkilönä? Yksityishenkilö Timo Soinilla on sekä oikeus omiin mielipiteisiin että oikeus käydä vapaa-ajallaan valitsemissaan kissanhännänristijäisissä ja tätä häneltä älköön kiellettäkö! Ei ole todellakaan keneltäkään pois ja minua ei häiritse laisinkaan jos Soini esimerkiksi yksityishenkilönä säännöllisesti vierailisi sateenkaarimessuissa, striptease- /homobaareissa tai scientologien seminaareissa kunhan ei osallistu näihin rientoihin virallisessa roolissaan Suomen ulkoministerinä.

Ulkoministeri Timo Soinia tulee arvioida sen mukaan kuinka hyvin tai huonosti hän on ministerin virallisessa roolissa pystynyt hoitamaan Suomen ja ulkovaltioiden suhteita sekä edistämään maamme yhteistyötä kansainvälisten orgnaisaatioden kanssa. Onko Soini ministerinä ollut ahkera ja osaava vaiko pelkkkästään laiskanpulskea poliitikko, jolla on ollut suojatyöpaikka ? Eduskunnassa esitetyn epäluottamuslauseen mukaan Soini olisi jopa toiminut vastoin Suomen ulkopoliittista linjaa ja toiminnallaan polkenut ihmisoikeuksia. Valitettavasti eduskunnassa on vähemmän puhuttu nykyisen ulkoministerin viime vuosien toiminnasta kokonaisuutena. Soinia vastaan esitetyt syytökset poikkeamiselta Suomen ulkopoliittiselta linjalta ja ihmisoikeuksien polkemiselta tuntuvat kaukaa haetuilta ja teoreettisilta ja lisäksi ydinkysymys on monin verroin monimutkaisempi sillä toki myös syntymättömällä lapsella on ihmisoikeuksia.

Soini sai lopulta luottamuksen eduskunnan äänestyksessä ja jatkaa ulkoministerinä mutta kyllä suhteellisuudentaju ja mittasuhteiden hallinta on pahasti hukassa kun kansanedustajat uhraavat kokonaisen työpäivän jonninjoutavalle poliittiselle kinastelulle.

Toimituksen poiminnat